zondag 5 juli 2009

Big Brother is watching you

_
Indien jij dit jaar een van de uitverkorenen was die in de zinderende hitte op de wei van Werchter een zonneslag mocht gaan riskeren, dan is de kans groot dat iemand haargenau weet in welke biertent je jezelf lazarus hebt gezopen en hoe vaak je achteraf op toilet hebt gezeten of hulp bent gaan zoeken in een EHBO-post. Tenzij je nog een archaische gsm zonder bluetooth op zak hebt, in welk geval je ontsnapt bent aan het alziend oog van het hoogtechnologisch Big Brother-systeem dat dit jaar tijdens het rockfestival werd gebruikt.

Onderzoekers van de CartoGIS Cluster, vakgroep geografie, van de Universiteit van Gent hebben onder het mom van wetenschappelijk onderzoek zesendertig bluetooth-scanners opgehangen aan de omheining van het terrein om daarmee het verplaatsingsgedrag van de gemiddelde festivalganger te registreren. Bedoeling is om na te gaan of de voorzieningen efficiënt verspreid zijn en hoe de massa zich gedraagt vóór, tijdens en na een optreden, waar de bezoekers eten en drinken, waar ze blijven stilstaan en zitten.
De mensen in kwestie zijn zich van geen kwaad bewust. En dat is precies waar bij mij het schoentje knelt.
‘Het is geen schending van de privacy,’ verzekeren de onderzoekers ons. ‘We gaan namelijk niet de mens op zich traceren, maar het toestel.’
Ze kunnen dus niet zeggen of jij om middernacht nog een pintje bent gaan drinken, maar wel of je gsm het gedaan heeft. Ze kunnen ook niet zien hoeveel jointjes zoon- of dochterlief heeft gerookt, alleen hoe vaak zijn of haar gsm op bezoek is geweest in de tent van de buren, alwaar het toestel een tijdlang verdacht ritmische bewegingen heeft gemaakt. Of er een condoom gebruikt werd, kunnen de onderzoekers van de vakgroep geografie niet zeggen. Daar komt waarschijnlijk vanaf volgend jaar een studiegroep volksgezondheid aan te pas.

Natuurlijk is dit een schending van de privacy. Draai en keer het zoals je wil. Het is de eerste stap in de desensibilisering van de bevolking. Vandaag vinden we het niet erg om getracked te worden op Rock Werchter en morgen staan we toe dat ons komen en gaan, denken en doen gade geslagen, geregistreerd en gemanipuleerd wordt door een kleine groep van mensen aan wie ik de controle over mijn leven niet wil overhandigen.

Een kleine praktijkoefening. Stel je voor dat het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem op een dag beslist dit systeem te installeren in de straten rond de basiliek. Op die manier kunnen ze het gedrag van de bedevaarders en bezoekers tijdens de meimaand in kaart brengen. Hoeveel mensen gaan echt binnen in de basiliek? Hoeveel blijven er zitten tijdens de mis? Hoeveel brengen er een bezoek aan de kaarsenkapellen? Hoeveel tijd brengen ze door in het park? Wie doet de rozenkrans? Wie staat stil bij de kraampjes rond de kerk? Welke restaurants en café’s worden het meest gefrequenteerd? Waarom gaan ze hier vaker naar binnen dan daar? Hoe kunnen we daar iets aan veranderen? Wat kunnen we doen om er voor te zorgen dat ze op bepaalde plaatsten hun geld uitgeven? Hoe dirigeren we de mensenstroom? Hoe manipuleren we hun gedrag?

Orwelliaanse toestanden zijn het.
_

1 opmerking:

  1. Moet je weten : in het stadhuis van Scherpenheuvel zijn camera's geinstalleerd om te kunnen controleren wie op tijd komt (of misschien nog andere zaken ???) . Van een tikklok wil men echter niet weten want dan wordt "iedereen" geregistreerd en kunnen sommige "urenpikkers" eveneens geregistreerd worden en niet meer het handje boven het hoofd gehouden worden.
    Nochtans, technisch gezien bestaan hiervoor heel fijne systemen.
    Maar, zelfs zonder camera's moet je in Scherpenheuvel al uitkijken met wie je omgaat - met wie je het waagt om over straat te lopen.
    Deze reactie is tot stand gekomen door het luisteren naar ervaringen van verschillende inwoners.

    BeantwoordenVerwijderen