zaterdag 15 oktober 2011

De kat bij de melk zetten

Gisteren las ik ergens dat uit onderzoek gebleken is dat mensen die van zoetigheden houden socialer en vriendelijker zijn dan hun minder suikerlievende medemens. De bevindingen van de Amerikaan Brian Meier, professor in de Psychologie, werden onlangs gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology. Mensen die naar gezoete lekkernijen smachten zouden niet alleen zachter van karakter zijn, maar ook hun vrije tijd sneller opofferen om vrijwilligerswerk te doen. Het zou een gevolg zijn van de borstvoeding die ze kregen, en de nauwe band die daardoor ontstond met hun moeder.

Als dat waar is, moet ik een onwaarschijnlijk sociaal en vriendelijk mens zijn. Ik wasem de jovialiteit als het ware langs mijn poriën uit, zoveel hou ik van alles wat zoet en lekker is. De theorie van de borstvoeding zou dus wel eens kunnen kloppen. Alhoewel. Voor mijn zacht karakter durf ik toch mijn hand niet in het vuur te steken. Een slecht karakter heb ik, zeggen sommige mensen, of misschien bedoelen ze een slecht geweten? Wie zal het zeggen.

Joviaal of niet, teveel zoetigheden eten is niet goed voor een mens. Je wordt er dik van. Ik ben daarvan het levende bewijs. Mijn moeder zegt altijd: ‘Eet dan gewoon een beetje minder!’ en het mens heeft gelijk. Alleen… ik kan dat niet. Ik heb een snoep- en koekenschuif waar ik geregeld in duik, en zelfs wanneer die leeg is, vind ik altijd wel ergens iets lekkers. Bij de koffie in de (H)Eerlijkheid, tijdens een bezoek bij vrienden, of op kantoor.

Daar moest ik aan denken toen ik vanochtend in de Coreliokranten het artikel las over de VGGZ, de Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg, in Hasselt, dat een nieuw centrum heeft gebouwd vlak naast een kinderdagverblijf en een kleuterschool. In dit nieuwe centrum zullen allerhande patiënten worden behandeld die kampen met psychische en psychiatrische problemen, onder hen ook een aantal veroordeelde zedendelinquenten, en dus ook pedofielen. De ouders en directie van de kleuterschool zijn verontwaardigd, en protesteren tegen de aanwezigheid van deze patiënten. De VGGZ haast zich om te zeggen dat slechts een zeer klein percentage van de zedendelinquenten ook effectief veroordeelde pedofielen zijn, en als ik die cijfers omreken, kom ik tot de vaststelling dat er om de twee dagen een pedofiel op de campus zal aanwezig zijn.

De vraag van de bezorgde directie en ouders is: waarom de kat bij de melk zetten? Waarom die mensen niet behandelen op een andere plaats? Een plaats waar de verleidingen minder groot zijn, of beter nog, helemaal afwezig? Het is een beetje zoals mijn snoep- en koekenschuif, die altijd gevuld is, en waar ik met gemak kan in graaien. Zou het niet simpeler zijn om de verleiding weg te nemen? Om geen chocolade meer in huis te halen? Iedereen die van chocolade houdt weet dat dit een kortzichtige, zelfs onnozele oplossing is.

In het artikel staat ook dat sommige van de patiënten van de VGGZ met het openbaar vervoer zullen komen. Dat dus de kans bestaat dat kinderen samen op de bus zitten met pedofielen. Welke ouder, vraag ik mij af, is nog zo naïef om te denken dat hun kinderen niet af en toe met een pedofiel op de bus zitten? Ga na schooltijd maar eens aan de bushalte van de Leuvense Poort staan in Diest, en stel daar aan de meisjes van 12 en 13 de simpele vraag of ze ooit al werden aangesproken door iemand die ongepaste, seksueel getinte opmerkingen maakt. Je zou verbaasd zijn. Zeker wanneer je weet dat die bushalte gelegen is in de schaduw van het hoofdkwartier van de politiezone Demerdal.

Pedofielen zijn overal en van alle tijden. Pedofielen die seksuele misdaden plegen of ooit gepleegd hebben evenzeer. In het geval van Hasselt zullen we ten minste weten waar ze zich bevinden. In het nieuwe centrum in de Pater Valentinuslaan. Het zijn alle heimelijke, onzichtbare of latente pedofielen en pedoseksuelen waarvoor we als ouders waakzaam moeten zijn. En de enige manier om onze kinderen écht tegen zo'n roofdieren te beschermen is door hen met handen en voeten uit te leggen wat de gevaren zijn, hen weerbaar te maken, en hen te leren dat iemand blindelings vertrouwen soms de meest verschrikkelijke gevolgen kan hebben.
___
Een reactie is welkom, mits goede manieren.

1 opmerking:

 1. Beste Clara,

  Ik kan zeer goed begrijpen dat ouders verontwaardigd reageren op de komst van een zorgcentrum voor zedendelinquenten op een steenworp van een kleuterschool, een kinderdagverblijf en jeugdvoetbalvelden.

  Het taboe rond pedofilie, lijkt stilaan doorbroken, maar of het misbruik daarom afneemt, blijft een open vraag.

  Het zijn inderdaad alle heimelijke, onzichtbare of latente pedofielen en pedoseksuelen waarvoor we als ouders waakzaam moeten zijn.

  Toon als ouder dat het internet je interesseert en leer je kinderen de chat-date rules te
  respecteren.
  Op de website www.polfed-fedpol.be/pub/archief/pol10/pedofilie_nl.pdf kun je hierover interessante tips lezen.

  Whatever... ik ga een bouwplan voor een casino naast het OCMW indienen als je begrijpt wat ik bedoel!

  Groetjes,
  Brubaker

  BeantwoordenVerwijderen