woensdag 4 maart 2009

Google Maps

Wanneer ik bij Google Maps naar Scherpenheuvel zoek, kom ik in het centrum van Zichem terecht. Voor een buitenstaander is dat waarschijnljk geen wereldnieuws, want we vormen uiteindelijk samen met nog drie of vier andere deelgemeenten de stad Scherpenheuvel-Zichem, maar voor mij is het wel een big deal.
Het moet een technische fout zijn. Ik weet dat het niet op elke computer zo is, want ik heb het al elders geprobeerd. Ga zelf maar eens kijken en laat me alsjeblieft weten waar je uitkomt.

Vroeger, vóór de fusie van 1977, bestond er veel rivaliteit en jaloezie tussen de verschillende gemeenten bij ons. ‘Die van Zichem’ en ‘die van Scherpenheuvel’ konden elkaar zo goed als niet uitstaan. Er was zelfs een soort van bendevorming bij de jeugd en die ging dan tijdens de carnaval- en kermisweek met veel plezier op de vuist. Zelfs op het chirobal werd er naar goede jaarlijkse traditie eens kort en krachtig geknokt.
Dat deze rivaliteit gebaseerd is op een vierhonderd jaar oude geschiedenis weten weinigen. Zichem kwam namelijk eerst, snap je. En toen kwam Scherpenheuvel pas.
In 1212 bestond de agglomeratie Zichem al en in 1386 werden er zelfs wallen en een burcht gebouwd. Twee eeuwen later brak de pest uit en zo kwam het dat in het midden van de zestiende eeuw de Zichemnaren op pelgrim trokken naar een nabijgelegen heuveltje. Ze gingen daar bij een Mariabeeld bidden voor verlichting van koorts en andere contraproductieve kwalen. De Heeren van Sichem hebben met andere woorden de Scherpe Heuvel op de kaart gezet.
Toen de aartshertogen Isabella en Albrecht besloten om op dat heuveltje een heuse basiliek te bouwen, trokken de Scherpenheuvelaren de lokale macht naar zich toe.

Versta me niet verkeerd. Ik ben wel degelijk een dochter van Scherpenheuvel. Ik wil hier niet de zaak van Zichem bepleiten, maar ik ben wel de eerste om aan te tonen dat er omwille van de basiliek – die bij ons meer dan waar ook in het midden van het dorp staat – toch enig onevenwicht is ontstaan.
Stel je voor hoe het er aan toe gegaan is in de eerste weken en maanden na de fusie. Ik weet niet hoe het in andere steden en dorpen in België verlopen is, maar hier heeft het gespetterd. En het zit nog steeds heel diep. Tweeëndertig jaar later ligt het nog steeds op onze lever.
Op de mijne ook blijkbaar, want ik erger me er aan dat ik bij Google Maps niet in mijn eigen dorpskern terecht kom, maar in die van een gemeente op slechts drie kilometer van hier.
Misschien moet iedereen die de fusie heeft meegemaakt eerst dood zijn vooraleer de wonde definitief toegroeit. Ik zou anders liever niet zo lang op genezing wachten.
Zou een kaars gaan branden in de basiliek baat kunnen brengen?
_

5 opmerkingen:

 1. "Als ghij heeren sijt, wij lieden, ..."
  Ik woonde de eerste 12 jaar van mijn leven in Zichem. Bedankt voor de leuke opfrissing van de plaatselijke geschiedenis !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik tikte Scherpenheuvel en Google Earth zowel als Google Maps brachten me naar .....Scherpenheuvel.
  Als bewoner van Zichem zou het uitkomen bij Zichem mij niet gestoord hebben.
  Twee details: mijn echtgenote vond het maar niks dat ik, telkens ik ons adres vermeldde, ik gewoon 3271 Zichem schreef. Wij wonen, volgens haar, in Scherpenheuvel-Zichem, wat natuurlijk klopt. Maar uit aangeboren inertie vind ik het woord Scherpenheuvel veeeel te lang en zal het nooit vermelden in adressen. We gebruiken zelfs de afkorting S'vel.
  Een tweede detail: in vroegere tijden begon Zichem buiten de vestingmuren van S'vel. Toen er geen plaats meer was om de doden intra muros te begraven, moest S'vel gaan bedelen bij Zichem om een stuk grond te kopen buiten de muren, waar het kerkhof nu nog ligt.Zichem begint juist voorbij het kerkhof. We wonen in vogelvlucht op 700m van de basiliek van S'vel en 1700m van de kerk van Zichem, maar we wonen in Zichem.
  Walter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. MAAAARRR,as oe vraa zegt da ge van t'deurp za,dan is da zoewe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De inval van de spanjaarden in Zichem intereseert mij zeer ,nl mijn overgrootvader kwam uit Zichem en ik ben er een latente afstammeling van.Maar er is weinig informatie te vinden in verband met de oorlogskinderen die zwarte haar en donkere ogen hadden van de veroveraar, wat is daar mee gebeurd ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ze alles uit moorden kan er niet veel nakomen hé slimme??????

  BeantwoordenVerwijderen