woensdag 9 september 2009

Onthaalmoeder van de strakke lijn

_
Een onthaalmoeder die het nazistische gedachtengoed propageert. Ik dacht dat we in België al veel gezien hadden, maar dit slaat echt nergens op. Voor de ouders van ‘haar’ kindjes is dit bijzonder slecht nieuws. Niet in het minst omdat zij nu best op zoek gaan naar andere opvang. Begin er maar eens aan. Als Hoboken op dat vlak te vergelijken is met Scherpenheuvel-Zichem zijn de kinderen nog niet meteen onder dak. Reden misschien waarom sommige ouders geen andere keuze hadden en deze vrouw uitkozen om op hun kroost te passen.
Tenzij er nog steeds mensen zijn die niet weten wat het betekent wanneer iemand een portret van Hitler in zijn woonkamer hangt. En de levensechte, knalgele vlag van het VMO dan? Misschien zien ze die wel hangen, maar weten ze niet wat de Vlaams Nationalistische Orde precies was, een paramilitaire actiegroep die door middel van rellen, herrieschoppen en zelfs geweldplegingen het extreemrechtste gedachtengoed uitdroeg naar de burgers. Dat er bij tijd en wijlen een militant het leven of een oog verloor was geen punt voor de leiders van het VMO.
Bert Eriksson, van wie in de Hobokense huiskamer ook een portret hangt, was de voorzitter van deze organisatie in de jaren zeventig, tot aan zijn veroordeling in 1981 wegens vorming van een privémilitie. Hij hield er de bizarre drang op na om de lijken op te graven van Vlaams-nationalistische leiders die in het buitenland de dood hadden gevonden om hen hier in Vlaanderen een nieuwe bestemming te geven!
Veel aanhangers van het VMO zijn eind jaren zeventig, begin jaren tachtig overgestapt naar het kersvers opgerichte Vlaams Blok (nu Vlaams Belang), wanneer bleek dat hun leiders banden bleven onderhouden met de Volksunie van Vic Anciaux, dat stilaan een linksere koers begon te varen. (En het is uitgerekend datzelfde Vlaams Belang dat gisterenavond de onthaalmoeder en haar man uit hun partij hebben gegooid.)

Er zijn vandaag mensen in Vlaanderen die zich afvragen wat nu precies het probleem is met deze onthaalmoeder. Wat het gevaar is voor de kinderen waarover zij zich ontfermt. ‘Die kindjes zijn toch veel te klein om daar de nadelige gevolgen van te ondervinden,’ merkte gisteren iemand op. Hier is een vrouw die beweert (en ik citeer letterlijk uit het interview) dat Hitler een intelligente man was die gezorgd heeft voor een aantal oplossingen voor de Duitse burgers, die zich dag na dag meer benepen voelden door de groeiende invloed van de joden in hun land. Precies wat er hier aan het gebeuren is met de Turken en de Marokkanen. ‘Den Islam pakt ons werk en onze leefruimte af,’ zegt ze. Misschien wacht ze wel op een nieuwe Führer om hier orde op zaken te komen stellen. De fascistische reliquiën in haar huis zijn er, zoals de reporter terecht opmerkt, niet ter decoratie, maar duiden op een diepgewortelde nostalgie voor het oude nazisme.
Geen probleem voor kleine kindjes, zegt u? Hitlers visies waren fenomenaal, aldus de onthaalmoeder. Zo creëerde hij de Hitlerjugend, waar kinderen schoon konden worden ingezet om opnieuw te leren luisteren naar hun ouders. Want kinderen worden vandaag de dag niet meer fatsoenlijk opgevoed. Zelfs Kind en Gezin verkondigt nu schijnbaar al de vrije opvoeding. Stel je voor: eten en slapen wanneer ze maar willen. Baby’s durven nogal iets eisen van hun ouders. Nee, laat ons dan maar terugkeren naar de tijd toen jongens nog werden grootgebracht tot hersenloze vechtersbazen en meisjes tot broedmachines van een samenleving die de gewetenloosheid tot schoonheidsideaal had verheven.

Hitler, de fenomenale en intelligente man die door de Hobokense onthaalmoeder wordt opgevoerd als hét symbool van de door haar zo begeerde strakke lijn, zei ooit in een interview: ‘Mijn pedagogiek is hard. De jeugd moet gewelddadig, wreed en onverschrokken zijn. Pijn en moeite moet zij kunnen verdragen. Er mag niets zwaks en teers aan haar zijn. Het zwakke moet weggeslagen worden.’
_

1 opmerking:

  1. Als oprecht democraat eerbiedig ik iedere mening. Het is immers het goed recht van mijn buurvrouw/man om altijd ongelijk te hebben.(J.G.)

    Als iedereen het recht heeft zijn mening uit te spreken, heeft ook iedereen het recht er geen aandacht aan te schenken.

    BeantwoordenVerwijderen